Nauwe straatjes en hoge golven – Nazaré

Een oude Mercedes staat tot bij de rand van de klif geparkeerd. De motor staat af, maar de radio en airco staan op. Achter het stuur doet een man een dutje. Zijn vrouw naast hem staart ondertussen naar het indrukwekkend uitzicht dat zich voor haar uitstrekt. We grinniken om een tafereel dat we in Portugal al zo vaak hebben gezien. Portugezen die ter ontspanning hun wagen naar een miradouro (uitkijkpunt) rijden, maar er nooit uitstappen: sightseeing op zijn Portugees. Als we zelf naar de rand van het uitkijkpunt in Sítio stappen begrijpen we wel waarom het koppel liever in de auto blijft. Een gekoelde wagen biedt niet alleen bescherming tegen de loden zon, maar ook tegen de stevige wind die aan onze kleren en haren rukt. Het uitzicht is de aanvaring met de weerselementen echter meer dan waard. Onder ons buigt de Zilverkust zich van klif naar klif. De oceaan stort zich ritmisch op goudgele stranden. Piepkleine mensjes rennen door het zand. Het zijn echter vooral de daken van Nazaré die onze aandacht trekken. Vanop deze hoogte is het beroemdste, en drukst bezochte badplaats van de Zilverkust ogenschijnlijk niet meer dan een speelgoeddorp.

Toen we aan het begin van die middag het stadje binnenreden torenden die kleine huizen nog boven ons uit. Nazaré was oorspronkelijk een traditioneel vissersdorp, maar ontwikkelde zich in de tweede helft  van de 20ste eeuw tot een echte badplaats. De dijk met zijn vele terrassen, toeristische winkeltjes en hoge flatgebouwen maakt op het eerste zicht misschien niet de beste indruk. Een pareltje van de architectuur kan je de skyline niet noemen. Gelukkig hoef je maar even in de vele charmante shops binnen te duiken om de charme van Nazaré te ontdekken. En wie de rug naar de flats richt merkt Nazarés grootste troef: zijn brede, verzorgde strand dat zich kilometers ver uitstrekt, maar ’s zomers desalniettemin gevuld is met honderden vakantiegangers. Of je kan in de nauwe, als een dambord gerangschikte straatjes achter de dijk duiken. Ook hier vindt een souvenirjager gezellige winkeltjes bij de vleet, of wordt een hongerige maag verleidt door de geur van verse vis die uit de vele restaurantjes waait.

Alhoewel Nazaré zich onmiskenbaar op het toerisme heeft gestort, heeft het zijn verleden als vissersdorp niet afgeschud. Naast de vele vissersvrouwen die nu met een kartonnen bord logies aanbieden of noten verkopen, zijn er nog enkele die de traditie in ere houden. Op het strand zie je de vrouwtjes hun vis te drogen leggen op breed gespannen droogrekken, of de knopen uit de netten halen. Let vooral ook op hun traditionele kleding, met kleine wollen poncho en lange rokken die ze ongeacht de hoog oplopende temperaturen nooit uittrekken. Niet ver van de droogrekken vandaan liggen enkele oude, gerestaureerde visserssloepen in het zand. Op de bijhorende bordjes wordt het verhaal van de boot en zijn visser verteld. Wie zijn blik van de primitief ogende sloepen naar de stevig golvende oceaan laat afdwalen zal zich verwonderen hoe deze vaartuigen ooit de zee konden overwinnen.

  

Het is makkelijk om flanerend en shoppend een hele namiddag door te brengen in Nazaré, maar het zou zonde zijn om enkel op zeeniveau te blijven. Een enorme klif torent namelijk boven de stad uit, en kan via een charmant liftje worden bezocht. Boven ligt het authentieke dorpje Sítio, met witgekalkte huisjes, wentelende straatjes en trappen, en een groot marktplein waarrond de goedkope toeristische shops elkaar om de aandacht verdringen. Het dorpje werd oorspronkelijk hoog en droog gebouwd om aanvallen van piraten te kunnen weerstaan, maar vandaag levert die ligging een heel ander voordeel op: adembenemende vergezichten over Nazaré en de streek er ver rond.

Wie naar Sítio trekt kan ook een korte wandeling maken naar Nazarés vuurtoren op het uiteinde van de klif. Mits de juiste weersomstandigheden kunnen hier de hoogste golven ter wereld bezichtigd worden. Dankzij de unieke geografische omstandigheden van de zeebodem ontstaan hier namelijk makkelijk reuzen van ruim 20 meter hoog. In 2011 schreef de surfer Garret McNamarra zichzelf hier in het Guinness Book of World Records door een golf van 23,8 meter te bedwingen! Amateursurfers of nieuwelingen wagen zich maar beter niet op dergelijke giganten maar kunnen verderop wel op lagere golven les volgen bij de surfscholen van Nazaré. Zelf krijgen we de reuzengolven niet te zien. De exemplaren die tegen de klif beuken zijn door de stand van de wind en de huidige zeestromingen ‘slechts’ enkele meters hoog. Reden genoeg om nog eens naar Nazaré terug te keren wanneer de zee zichzelf wel groot maakt, en surfers de woedende golven komen bedwingen.

Info: Nazaré ligt op ongeveer 15 kilometer van São Martinho do Porto, en kan makkelijk bereikt worden via de N242 die beide plaatsen met elkaar verbindt. Er kan betalend worden geparkeerd op de dijk achter het strand. De parkeerplaatsen van aan het cultureel centrum tot de haven op dezelfde dijk zijn gratis. Van daar is het slechts enkele minuten stappen tot het centrum.

Zin gekregen om zelf het uitzicht te bewonderen in Sítio of te flaneren in Nazaré? Boek je vakantie in São Martinho do Porto hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
en_GBEnglish (UK)